Wat te doen bij een spierverrekking?

Een spierverrekking is een vervelende blessure en die wil je natuurlijk het liefste voorkomen. Als een spier met kracht wordt samengetrokken en er is een kracht in de tegengestelde richting dan kan de spier worden verrekt. Je spreekt bij een spierverrekking als de tegengestelde kracht groter is dan de kracht die de spier doet samentrekken. Soms is de kracht zo groot dat de spier helemaal doorscheurt, maar dat komt gelukkig niet zo vaak voor als de verrekking. 

SpierverrekkingSpierverrekkingen zijn eigenlijk vrij onschuldig maar mogen zeker niet genegeerd worden! Bij een lichte spierverrekking is de spier enkele dagen gevoelig maar als je het gaat negeren en door gaat met sporten kan je het gaan forceren. Als je gaat forceren en doorgaat met het maximale eruit te halen dan loop je vanzelf een ernstige blessure op.

De behandeling van een spierverrekking is heel verschillend, het ligt aan de ernst van de blessure. Door de juiste behandeling kan de schade tot een minimum worden beperkt. Een geblesseerde spier is altijd harder als de rest van de spieren en is daardoor soms lastiger te behandelen. Een geblesseerde spier moet via speciale behandelingen weer soepel gemaakt worden zoals die voorheen ook was. Voor het herstel van de spier zijn oefeningen belangrijk en de oefeningen moeten goed worden uitgevoerd, ook is het belangrijk om beschermende uitrusting te gebruiken zoals een kniebrace bijvoorbeeld.

Als er lange tijd wordt gelopen met een blessure worden de complicaties steeds ernstiger en heftiger. Ook als de blessure terug komt wordt het vaak steeds erger. Complicaties van terugkomende spierblessures kunnen zijn dat er ontstekingen ontstaan bij het bot en de pees en dat wil je natuurlijk voorkomen! Spierblessures hebben altijd een oorzaak en tijdens je herstel ga je ook kijken of de blessure niet te voorkomen valt doordat je bijvoorbeeld je warming-up niet goed uitvoert of dat je een andere warming-up moet volgen vanwege de soepelheid van je spieren.