Kneuzing en verstuiking

De benamingen van kneuzing en verstuiking worden vaak door elkaar gehaald, maar het is allebei een verschillend begrip. Een kneuzing is een beschadiging van een onderhuids weefsel door een val, slag of stoot. Een verstuiking is een verschuiving van de uiteinde van de gewrichten ten opzichte van elkaar. Door de verschuiving van uiteindes van gewrichten worden kapsels opgerekt of soms zelfs gescheurd.

Wat zijn de klachten en oorzaken?

Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn of een bloed uitstorting. Bloed uitstortingen zijn goed zichtbaar en worden ook vaak blauwe plekken genoemd. Door beschadigingen aan onderhuidse bloedvaatjes ontstaan die bloed uitstortingen.

Een verstuiking ontstaat meestal door een verkeerde beweging. Vaak voorkomende klachten zijn een verstuikte enkel-, knie- of voet. Als je last begint te krijgen van een verstuiking is je ledemaat meestal gezwollen, licht gekleurd, pijn en belemmert het zich bij strekken of buigen.

Wanneer moet een bezoekje brengen aan de huisarts?

Als de kneuzing of verstuiking ernstig lijkt te worden dan mag je wel een bezoekje brengen aan de huisarts. Als de kneuzing of verstuiking fors gezwollen wordt begint het al fors te worden. Wanneer het gewricht arm aanvoelt of wanneer je het gekwetste lichaamsdeel absoluut niet belast kan worden is het ook verstandig om je huisarts te raadplegen. Het is ook verstandig om bij kinderen die buiten spelen af en toe te controleren of ze geen verstuiking of kneuzing hebben opgelopen na een valpartij.

Wat kun je zelf doen bij een kneuzing of verstuiking?

VerstuikingBij een kneus- of stuikverwonding laat je de eerste 24 uur een elastisch drukverband aanleggen. Zet ook zo min mogelijk druk op het lichaamsdeel door hem bijvoorbeeld intensief te gaan gebruiken. Koel het kort, 10 à 15 minuten, daarna weer een uur niet en herhaal dit vijf keer. De volgende twee dagen doe je dit zelfde tussen de twee en vier keer, maar zonder elastisch drukverband. Leg bij gebruik van een kompres of ijszak altijd een washandje tussen de huid en je ijszak of kompres om plaatselijke bevriezing te voorkomen.

Door je lichaamsdeel omhoog te houden voorkom je dat de zwelling erger wordt en verminder je de pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg het zo min mogelijk. De blauwe plekken verdwijnen vanzelf.