TWExALK-620x347

De opkomst en het verval van voetbalbolwerken

Veel clubs in de Nederlandse Eredivisie hebben in de afgelopen tiental jaar geprobeerd om de vaderlandse Top Drie aan te vallen. In dit artikel behandelen we de clubs die tevergeefs hebben geprobeerd om zich te nestelen tussen de topclubs.

AZ
Het bekendste voorbeeld is AZ Alkmaar. Deze club werd jarenlang geleid door multimiljonair en suikeroom Dirk Scheringa. Lange tijd ging het ook goed met AZ. Denk maar aan de halve finale UEFA-Cup in het seizoen 2004/05. AZ werd in de laatste minuut (!) van de verlening geklopt door het Portugese Sporting Lissabon en natuurlijk het kampioenschap in 2009. Na het faillissement van DSB Bank raakte AZ in verval. De club uit Noord-Holland moest noodgedwongen spelers verkopen en daardoor ging het ook sportief minder met de club. AZ kan inmiddels budgettair gezien niet meer mee met de absolute top en zal tevreden moeten zijn met een plekje in de subtop van de Eredivisie.

Vitesse
Vitesse heeft tweemaal gepoogd om zich te nestelen bij de top. Eerst onder Karel Aalbers en later onder een Georgische eigenaar. Ondanks dat Vitesse nog altijd in Oost-Europese handen is, inmiddels is een Rus eigenaar, ziet het er niet naar uit dat ze ooit een topclub zal worden.

FC Twente
Door financiële problemen heeft Twente ook afstand moeten doen van de traditionele Top Drie. FC Twente bleek uiteindelijk een luchtkasteel. Voorzitter Joop Munsterman nam in 2015 ontslag, nadat bleek dat hij er financieel een puinhoop van had gemaakt. Twente moet de komende jaren flink beknibbelen en moet zelfs vrezen voor een faillissement.

SC Heerenveen
SC Heerenveen staat in dit rijtje omdat de club tussen 2005 en 2014 maar liefst 120 miljoen euro aan transfergelden had binnengekregen. Denk maar aan klappers als bijvoorbeeld Afonso Alves (20 miljoen euro, Middlesbrough), Miralem Sulejmani (17 miljoen, Ajax), Klaas-Jan Huntelaar (10 miljoen euro, Ajax) of Bas Dost (Wolfsburg, 8,5 miljoen euro). Waar is al dat geld gebleven zou je zeggen? In de periode 2007 tot en met 2010 heeft de club onder leiding van directeur Yme Kuiper geprobeerd om de stap naar de Top Drie te zetten, maar dat is niet gelukt. Vele miljoenen werden uitgegeven aan miskopen en er werden tientallen miljoenen euro’s verspilt aan spelerssalarissen van deze miskopen.